Viisi finalistia valittu

Maaseudun tulevaisuuden tekijä 2015 -kilpailun viisi finalistia on valittu. Raatiin oli nimetty Maaseudun Tulevaisuuden, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK), Valtra Oy Ab:n, OP-Pohjolan, Pentik Oy:n sekä Jyväskylän Nuorkauppakamari ry:n edustajat. Kansanedustaja, eduskunnan puhemies Mauri Pekkarinen valitsee kilpailun voittajan. Voittaja ja muut finalistit palkitaan Tampereen KoneAgriassa lauantaina 10.10.

MAASEUDUN TULEVAISUUDEN TEKIJÄ 2015 -FINALISTIT (aakkosjärjestyksessä):

Isokummun lammastila

Kannuksen Eskolassa sijaitsevan lammastilan toimeentulo koostuu karitsanlihan myynnistä, jalostuseläinten myynnistä, maisemanhoitokohteiden hoitamisesta. Uusin suuntaus on Green Care -päivätoiminta kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille. Kuntouttavan toiminnan avulla tuetaan asiakkaan arjessa selviämistä ja hyödynnetään eläinten hoitavaa vaikutusta.

Kyrö Distillery

Etelä-Pohjanmaalta Isostakyröstä ponnistava Kyrö Distillery Company aloitti viskin ja muiden väkijuomien valmistamisen entisissä Kyrönmaan osuusmeijerin tiloissa syksyllä 2013. Tuotannollinen start up on alusta lähtien tähdännyt vientiin, ja puolentoista toimintavuoden jälkeen se on tavoittanut jo 13 maata. Kyrö Distillery Company Napue -gin voitti maailmanmestaruuden Isossa-Britanniassa alkukesästä 2015 järjestetyssä kansainvälisen Wine and Spirits -kilpailun Gin&Tonic-sarjassa.

LähiPro

Lähi Pro on Pihtiputaan maaseudulta kotoisin oleva start up -yritys, joka kehittää lähiruuan verkkokauppaa ruokaasuomesta.fi. Palvelun avulla tuottajat voivat itse myydä tuotteitaan ilman välikäsiä tai raskasta logistiikkaa suoraan kuluttajille. Yrityksen toimijoita yhdistää rakkaus suomalaiseen ruokaan, ja heiltä löytyy kokemusta aina ohjelmistoyrittämisestä maanviljelyyn ja metsänhoitoon.

Nopola News

Vajaan 1 400 asukkaan Kyyjärven kunnassa ei ole tiettävästi yhtään ammattitoimittajaa, mutta tiedontuottajia sitäkin enemmän eli yli 200 henkeä –  enemmän kuin Helsingin Sanomilla on toimittajia. Nopola Newsin kirjallisesta sisällöntuotannosta vastaavat siis tavalliset kansalaiset omien yhteisöjensä kautta. Toimintamallin kehittely aloitettiin Kyyjärvellä jo vuosikymmen sitten. Nopola News on koonnut lukuisia kansallisia sekä kansainvälisiä meriittejä ja palkintoja.

Viljakas

Siikalatvan Kestilässä kehitetty Viljakas-kuivuri yhdistää aurinkoenergian ja uuden tekniikan. Kuivuri ratkaisee perinteisen kylmäilmakuivauksen ongelmat ja mahdollistaa viljelyn monipuolistamisen. Helppokäyttöisellä Viljakas-kuivurilla voidaan saavuttaa öljykuivureihin nähden jopa 90 prosentin energiakustannusten säästö. Se soveltuu pienille ja keskisuurille tiloille sekä isojen tilojen lisäkapasiteetiksi. Keksintö on palkittu vuoden 2014 EnergiaOivalluksena.

Lisätiedot:

Tapio Honkonen