Maaseudun tulevaisuuden tekijät 2015 valittu

Maaseudun tulevaisuuden tekijä 2015 -kilpailun jaetulle ensimmäiselle sijalle on valittu Nopola News ja Kyrö Distillery Company. Finaaliin tiensä siivittivät myös Jorma Marttilan aurinkoenergiaa hyödyntävä Viljakas-kuivuri, LähiPro Oy:n ruokaasuomesta.fi- lähiruuan verkkokauppa ja Isokummun lammastilan Green Care -päivätoiminta kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille.

Kilpailun päätuomarina toimi eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarinen, ja tulokset julkistettiin Tampereen KoneAgriassa lauantaina 10.10.

“Hakemukset ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, että maaseudulla kyllä osataan. Mielestäni kilpailun tavoitteisiin nähden kaksi hakijaa erottui parhaimpina: Kyrö Distillery Company ja Nopola News”, päätuomari Mauri Pekkarinen sanoo.

Nopola News paikallinen informaatiokanava ja palveluverkko

Kyyjärven mediamyllärit ry:n kehittämä Nopola News on maaseudun informaatiokanava sekä palveluverkko yrityksille, kouluikäisille, vanhuksille ja työtä tekeville. Toimintamalli perustuu noin 200 paikallisen ihmisten omaan osaamiseen ja sisällöntuotantoon. Nopola News on ennättänyt saada monia kansallisia ja maailmanlaajuisia palkintoja.

“Nopola News on kymmenen vuoden kuluessa auttanut uskomattomalla tavalla maaseutuyhteisön verkostoitumisessa. Se on paikallinen ja se on osa modernia maaseutua. Se on kulttuurifoorumi, tuki elinkeinoelämälle ja aivan loistava yhteisöllisyyden vahvistaja. Maaseudun kehityksen tekijänä, valokuituverkkojen leviämisen myötä, Nopola Newsin mahdollisuudet ovat erittäin suuret”, Mauri Pekkarinen perustelee valintaansa.

Kyrö Distillery Company Napue -gin maailman parasta

Etelä-Pohjanmaan Isossakyrössä toimivan Kyrö Distillery Companyn kehittämä Napue-gin on  innovaatio, joka perustuu suomalaiskylän pellolla kasvatettuun viljaan. Kyseessä on alan merkittävän ja tunnustetun auktoriteetin, Intenational Wine and Spirit Competiton, käsityksen mukaan maailman parasta Napue-giniä.  Tuotannollinen start up on alusta lähtien tähdännyt vientiin, ja puolentoista toimintavuoden jälkeen se on tavoittanut jo 13 maata.

“Pellolta giniksi  on huomattu laajalti maailmalla, ja tämä oiva innovaatio on myös kaupallistumassa hyvää vauhtia. Se ilmentää vahvasti suomalaista maaseutua sekä on synnyttänyt ja vauhdittanut maaseudulla myös ravintola- ja matkailutoimintaa. Ginin näytöt perustuvat toistaiseksi lyhyeen historiaan, ja sen mahdollisuudet vauhdittaa laajemminkin maaseutua jäävät nähtäväksi”, Mauri Pekkarinen jatkaa.

Maaseudun tulevaisuuden tekijä 2015 -kilpailussa etsittiin Suomen innovatiivisinta maaseudun kehittäjä. Kilpailuun tuli kaikkiaan 32 hakemusta, joiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa omaperäisyyteen, verkostoitumiseen ja paikallisuuteen. Finalistit valinneeseen esiraatiin oli nimetty Maaseudun Tulevaisuuden, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK), Valtra Oy Ab:n, OP-Pohjolan, Pentik Oy:n sekä Jyväskylän Nuorkauppakamari ry:n edustajat. Kilpailun järjestäjä on Jyväskylän Nuorkauppakamari ja sen suojelijana toimii Maaseudun tulevaisuus -lehti.

Lisätiedot:

Maaseudun tulevaisuuden tekijä 2015